ad
ad

Ivan St Rizinger

 1. Info

  GLAVNI

  Rođen: 16. avgust 1967. u Kruševcu.

 2. Biografija

  Završio Višu novinarsku školu Jugoslovenskog instituta za novinarstvo.

  Od 1990. godine muzički saradnik Radio Kruševca i novinar nedeljnika "Pobeda". Od 1990. do 1995. piše i za RTV Reviju u kojoj je objavio preko 100 intervjua i prikaza najznačajnijih srpskih rok grupa.

  Na Radio Kruševcu radio preko 20 različitih autorskih emisija od kojih su najznačajnije "Alter Rock Ego" (više od 700 četvorosatnih emisija o novoj ex YU rock sceni) i "Glavni Rock Potok" (preko 200 emisija o svetskim aktuelnim izdanjima). Autor i dva "Alter Rock Ego Festivala" (1993. i 1997. godine).

  U Reviji "Pobeda" punih 10 godina objavljivao, svake nedelje, intervjue sa poznatim rock imenima u rubrici "Licem u lice", od 1990. do 2001

  Od 1991. prvi reporter Televizije Kruševac, kasnije i autor serijala "Rock Radijator", "Rockovnik" i „Rock Restart“.

  Objavio tri zbirke poezije "Navlačenje" (1994, Bagdala), "Rasterman" (2005, Kreativna radionica) i "Plavokoza zmija" (2006, Kreativna radionica).

  Od 1992. do 1994. pisao za "Vreme zabave", poznat po serijalu "Dobri bendovi Vojvodine".

  Selektor "Župinog rock maratona" iz 1994., najvećeg i najpotpunijeg festivala koji je tokom '90-tih održan u Srbiji i na kome je za 12 sati sviralo 50-tak najznačajnijih bluz i rock imena tog vremena.

  U periodu od 1994. do 1996. bio je muzički urednik beogradske izdavačke kuće "Take It Or Leave It Records".

  Od 1995. do 2000. frontmen i tekstopisac alternativnog rock benda Le Svraka Bizarre sa kojim je snimio dva albuma - "Planeta Somanija - II svet" (1997, Music Yuser) i "Rusalje" (2000, ST).

  Zastupljen u enciklopedijama "Ko je ko u Srbiji" kao rok novinar 1996/1997., kao i u knjigama Duška Antonića i Danila Štrpca "Yu 100, Najbolji Albumi YU Rok i Pop Muzike" (1997.) i "Top press" Dragutina Karla Minića (1998.).

  Pisao za niški "Pressing", "Magazin plus", "Identitet", "Yu rock magazin", "Pop rock".
  Od 2002. do 2010. izvršni urednik kruševačkog nedeljnika "Grad", kao i magazina "Sex Shock", "Bumerang" i "Fenomeni".

  Od 2012. do 2013. glavni i odgovorni urednik regionalne Radio televizije Kruševac.

 1. Saša Gočanin

  Saša GočaninODGOVORNI

  Rođen: 15.03.1968. u Kraljevu
  Srpski diskograf i novinar

 2. Biografija

  Urednik i producent diskografskih izdanja, vlasnik i direktor izdavačke diskografske kuće, dugogodišnji novinar i urednik u muzičkim novinama, na radiju i televiziji. Ugledni član stručnih udruženja u Srbiji i svetu.

  Rođen je 15.03.1968. u Kraljevu. Završio Gimnaziju u Vrnjačkoj Banji. Od oktobra 1988., stalno živi u Beogradu. Studirao medicinu i pravo na Univerzitetu u Beogradu.

  Svoju karijeru započeo oktobra 1984. kao muzički saradnik i novinar u Radio Vrnjačkoj Banji. Potom autor više autorskih emisija, između ostalog, “Media Pro Musica”, “YU Top 10”… Marta 1988.godine, počinje da piše za POP ROCK. U početku su to tekstovi vezani za Stranu scenu koju uređuje Aleksandar Žikić. Saradnja u ovom magazinu kulminira naročito pred kraj 1989. godine kada na poziv urednika Domaće scene, Petra Janjatovića, objavljuje veći broj tekstova u brojevima koji slede. Za kratko vreme, profesionalizacijom redakcije i veštom uređivačkom politikom tiraž skače na preko 60.000 prodatih primeraka, ali urednički promašaji prethodnika, kada je tiraž tokom dužeg perioda bio 20.000 prodatih primeraka, dovode do gašenja te novine krajem 1989.

  Početkom 1990. počinje da piše, za u to vreme najtiražniji tinejdžerski magazin u SFR Jugoslaviji, magazin ĆAO, koji u to vreme beleži tiraže od preko 200.000 prodatih primeraka. Izuzetno plodonosan rad u tom magazinu pored mnoštva objavljenih tekstova otvaraju mu i vrata saradnje sa šefom beogradskog predstavništva zagrebačkog diskografskog giganta Jugotona, Vladom Ordagićem, koji ga neformalno angažuje na poslovima propagande i promocije njihovih muzičkih izdanja.

  Ipak paralelno sa radom u magazinu ĆAO i saradnjom sa JUGOTONOM, u januaru 1991. počinje da radi i kao muzički saradnik a vrlo brzo i kao muzički urednik i voditelj na Radio Politici. Vodi i uređuje emisije različitog profila u rasponu od “Vavigrice” (sa pokojnim ekstrasensom Dubravkom Melkom - Vavom) do prenosa košarkaških utakmica Super YUBA lige, uz naravno neizbežni akcenat na muzičkim emisijama TOP 30, YU TOP 10 i POLIMIX. I pored svih obaveza na Radio Politici učestvuje kao jedan od urednika u osnivanju i radu Univerzitetskog radija Index u Beogradu 19.juna 1992. godine. Ujedno vodi i uređuje par muzičkih emisija i na tom radiju, a na Radio Beogradu u EKO programu, sa legendarnim snimateljem albuma VIS Idoli “Odbrana i poslednji dani” Miletom Piletom Miletićem, te Dragom Borićem, godinama potom snima i muzički uređuje radijske i TV reklame za potrebe RTB programa, kao i emisiju “Večernja revija želja” na Prvom programu Radio Beograda.

  U maju 1992. pokreće sopstvenu diskografsku kuću “Take It Or Leave It Records” (prvo izdanje bio je debi album “Samo hladno” tuzlanske grupe Rupa U Zidu čiji je osnivač i frontmen danas poznata regionalna zvezda Damir Avdić-Diplomatz ili Bosanski psiho) koja definitivno 1994. po njegovom dolasku sa Radija Politika prerasta u profesionalnu disko kuću. U to vreme “Take It Or Leave It Records”, vodeći diskograf u oblasti domaće rock muzike (Deca Loših Muzičara, Atheist Rap, Direktori, Block Out, Darkwood Dub, Orthodox Celts, Del Arno Band, Neverne Bebe, Kerber, Osvajači…), s početka devedesetih, na taj način prerasta u multižanrovsku kuću koja se specijalizuje za izvoz domaćeg ETHNA / WORLD MUSICA s posebnim akcentom na trubačkim orkestrima (prvi u SR Jugoslaviji izdaju muziku tog žanra na novom formatu - kompakt disku (CD) što bi trebalo da predstavlja glavni izvozni proizvod na tržište Evrope i sveta apostrofirajući Fejata Sejdića, Milovana Miću Petrovića, Slobodana Salijevića (dugogodišnjeg saradnika Emira Kusturice i Gorana Bregovića), i naravno, Šabana Bajramovića, kao autohtone muzičke ličnosti sa naših prostora. Te godine, 1994., album "Arhangel II" objavljen za Muzičku i kasetnu produkciju Makedonske radio televizije juna 1993., podnazivom "Dno", u Jugoslaviji je na kaseti licencno objavio “Take It Or Leave It Records”. Bila je to prva licenca na teritoriji Srbije po raspadu SFR Jugoslavije. "Dno" je promovisano koncertom na beogradskom festivalu Brzi bendovi Srbije. Na albumu se pored Ristinih pesama "Senište", "Čovek bez ime i prezime", "Vojna" našla i obrada pesme "Wonderful World" Blacka (u prepevu "Čudesan svet") i "Zborovi volšebni" na tekst Borisa Pasternaka.Te godine Arhangel u Makedoniji dobijaju priznanja za najbolji album, najbolji koncert, pesmu godine i najboljeg tekstopisca. Danas “Take It Or Leave It Records” predstavlja respektabilno ime u istoriji domaće diskografije ali se kao i ostali nalazi na prekretnici jer se sa sigurnošću ne može odrediti buduća funkcija diskografa u sklopu muzičkog posla.

  1. godine, najpre na kompilaciji "Pod zemljom", zajedničkom koprodukcijom “Take It Or Leave It Records sa Udruženjem Pop Radionica iz Vrnjačke Banje a onda i u dugometražnom dokumentarnom filmu izdatom iste godine i na DVD (scenarista i reditelj Miroslav Stašić ) debituje kao Izvršni koproducent filma.

  I danas povremeno objavljuje i piše na muzičkim stranama za užički nedeljnik “Užičku nedelju".

  Veliki rock ’n’ roll entuzijasta, strastveni kolekcionar ploča, CD i DVD, sa bogatim znanjem i osobitim darom za otkrivanje novih strujanja u muzici, spreman da uvek pomogne mladim snagama da dođu do svoje šanse u diskografiji, od tinejdžerskih dana svestan da muzička grupa ne može da uspe bez pomoći sa strane, gotovo uvek u ulozi izvršnog producenta, uvek je spreman da kvalitetnim savetom pomogne... Kosmopolita, ali pre svega humanista i tradicionalista, smatra da je rock, ali i uopšteno uzevši i kompletna muzička scena u zemlji u kojoj je rođen, SFR Jugoslaviji, bila veoma bogata i ravnopravna sa ostatkom sveta. Zbog toga je bilo nemoguće ne baviti se baš tim poslom.

 1. Miroslav Stašić

  Miroslav-StašićIZVRŠNI

  Rođen: 26.11.1975.

 2. Biografija

  O muzici počeo da piše kada je pokrenuo svoj fanzin Maxmagnus 1997.-e godine. Pisao i za zvaničnu štampu (OK magazin, Vrnjačke novine, Nocturne), kao i za web portale koji se bave muzikom (Helly Cherry, Time Machine Music, Nocturne).

  Tri godine (2004-2007) je uređivao emisiju „Planeta Dosade“ na Radio Vrnjačkoj Banji, a emisiju istog naziva je na Televiziji Vrnjačka Banja uređivao četiri godine (2006-2010).

  Sa Branimirom Loknerom koautor fanzina Over The Wall.

  Jedan je od autora dokumentarnog filma o vrnjačkoj muzičkoj sceni „Vrba ispod zemlje – muzička scena Vrnjačke Banje 1965-2011“.

  Jedan od urednika u izdavačkoj kući Basement Blues. Povremeni organizator koncerata. Biciklista. Kolekcionar bootleg snimaka. Bas gitarista grupe Schizophrenia.

Redakcija

Rockomotiva webzine | © 2015 - 2018 | Sva prava su zadržana