Kao da je bilo danas: Petrol – Nezgodno vreme opasni dani

Rockomotiva
13.10.2023.

Petnaest godina je prošlo (2008) od objave debitantskog albuma “Nezgodno vreme opasni dani”, beogradske grupe Petrol, u izdanju Odličnog Hrčka.

Priredio: Robert Čajsa

Odmah nakon prvog preslušavanja ovog albuma uočeno je nekoliko karakteristika koje su grupu Petrol izdvojile iz gomile tadašnjih debitanatskih ostvarenja.

Prva je njihov specifičan zvuk koji je (uvjetno rečeno) najbliži onome što su Trans Am znali povremeno raditi u svojim ritmičnijim kompozicijama, u periodu prelaza s 20-og u 21. stoljeće.

Druga stvar je činjenica da nemaju bas gitaru, koju vješto nadoknađuju zanatskim instrumentalističkim potezima, gdje su se pokazali kao homogeni muzičari i kreativci.

Treća stvar je naglasak na samoj instrumentalizaciji, odnosno daleko većem akcentu na muziku, dok je tekst pomalo gurnut u drugi plan, do poimanja haiku lirike.

Ostale stavke koje naglašavaju posebnost je sasvim drugačija produkcija od većine suvremenika, uz prisustvo psihodeličnosti, natruha kraut-rocka, jezgrovite i sažete kompozicije te činjenice da su napravili album van bilo kakvih široko prepoznatljivih kategorija, iz bliže ili dalje povijesti ex-yu rocka, pri čemu su stvorili svoj vlastiti minimalističko-melodični stil.

Album je snimljen u Kramasonic studiju u Zagrebu, kod Hrvoja Nikšića, adekvatnog majstora, stvorenog upravo za jedan ovakav album.

Bend je nastao je u proleće 2003. godine, te je ubrzo postao koncertno aktivniji pa su usledili nastupi sa grupama Obojeni program i Disciplin A Kitschme, dva puta su se predstavili na festivalu Egzit, a zatim i na „Art&Music“ festivalu u Puli.

Posle nekoliko personalnih promena, bend se konačno u jesen 2006. ustalio kao trio koji čine Ilija Duni (glas i gitara), Milan Bukejlović Buki (bubnjevi) i Ana Janković (analogni sintisajzer i električne orgulje). Od tada grupa nastupa često po gradovima u Srbiji, a kao jedno od najzanimljivijih iskustava ističu nastup za štićenike Specijalne bolnice u Centralnom zatvoru u leto 2007.

Sastav Petrol je afirmaciju doživeo i kroz rubriku „Scena“ veb magazina „Popboks“, a u sopstvenoj produkciji 2004. godine objavio je EP sa pet pesama, te je učestvovao sa tri teme na kompilaciji „Zdravo, zdravo, zdravo“.

Album „Nezgodno vreme, opasni dani“ sniman je od jula 2007. do marta 2008. godine i sadrži deset pesama. U ediciji „Nova srpska scena“ već je objavljen album prvenac grupe Nežni Dalibor, a nakon njega i izdanja bendova Repetitor i Slaptrap.

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll